Holla readers! Hari ni nak share resepi Pai Epal yang sangat mudah untuk dibuat.
Sebenarnya resepi ni guwa ambik dari satu blog tu, tapi guwa dah tak ingat nama blog tersebut. Ceh..terasa baku ayat guwa tatkala menggunakan perkataan 'tersebut'. :-P
Tapi, resepi ni guwa dah olah sedikit. Ikut suka hati perasaan guwa je kan?
Bahan-bahannya:-
-2 biji epal hijau
-3 sudu besar gula perang
-1 sudu teh tepung gandum/tepung jagung
-1 sudu teh serbuk kulit kayu manis
-8 keping roti
-1 biji telur
Cara membuatnya:-
1. Epal hijau dipotong dadu.
2. Wapkan roti. And then, gelek roti sampai nipis.
3. Masukkan epal, gula perang, dan serbuk kulit kayu manis.
4. Tambahkan air sedikit. Masak epal sehingga lembut.
5. Masukkkan tepung gandum/tepung jagung untuk memekatkan inti.
6. Letakkan inti epal di atas roti yang digelek tadi.
7. Lipat dua roti tersebut, dan tekan hujung roti dengan menggunakan garpu.
8. Lekatkan hujung roti dengan menyapu sedikit telur.
9. Goreng sehingga keemasan.
Selamat mencuba.
^v^
No comments:
Post a Comment