Sweet Project kali ni memang bercita-cita tnggi. Bukan apa, bila mood nak buat something tu datang, memang bersemangat waja lagi berkobar-kobar la jadinya.. haha.. Selalu bila pergi kat bakeri, benda paling tergoda sekali cream puff la.. Sanggup jelajah macam-macam bakeri demi cream puff yang gebu, dengan inti yang padat.. Perghh!! Bayangkan rupanya je pun dah kecur air liur.. dah, lap keyboard sket, malu kat orang. Haha :-D
Resepi yang ni untuk buat choux pastri je.. ataupun paf je.. nanti resepi krim kastard akan diupdate dalam bahagian 2 okey..
Tapi, jangan pening pulak, tulisan besor-besor kt bwh ni sbb nak bagi korang nampak dengan jelas.. sebab nak buat krim paf ni, memang complicated sket. Hehe..
Bahan Pastri Choux:
- 175 ml air
- 75 g mentega/ marjerin
- 110 g tepung gandum
- 2 biji telur besar (dipukul sedikit)
- 1/4 camt rata garam
Cara Penyediaan:
Panaskan
ketuhar, suhu 200℃.
A) Menyediakan pastri choux:
-Cairkan
mentega dan air atas api sederhana
-Apabila
lemak telah cair, kuatkan api supaya bancuhan mendidih dengan cepat.
-Alihkan
periuk daripada api, masukkan tepung. Kacau rata dgn segera hingga adunan
menjadi doh lembut, licin dan tak melekat pada tepi periuk. Biarkan sejuk
selama 5 minit.
-Masukkan
telur sedikit demi sedikit sambil memukul (mengacau kuat) hingga semua telur
habis.
Petua:
i)
Untuk hasil yang
lebih elok, lebih baik adunan dipukul antara selang memasukkan telur.
ii)
Kalau adunan
terlalu keras, tambah sedikit telur.
iii)
Konsistensi
adunan lembut.
B) Membakar paf
-Masukkan
adunan pastri ke dalam beg aising dengan menggunakan tiub besar.
-Tekan
dengan padat adunan yang sederhana besar untuk paf.
-Bakar
pada tetingkat atas sehingga keemasan selama 20 atau 25 minit.
No comments:
Post a Comment