Sunday 19 October 2014

Cream Puffs #SweetProject #Part5 #110714 (Bahagian 1: Choux Pastry)

Sweet Project kali ni memang bercita-cita tnggi. Bukan apa, bila mood nak buat something tu datang, memang bersemangat waja lagi berkobar-kobar la jadinya.. haha.. Selalu bila pergi kat bakeri, benda paling tergoda sekali cream puff la.. Sanggup jelajah macam-macam bakeri demi cream puff yang gebu, dengan inti yang padat.. Perghh!! Bayangkan rupanya je pun dah kecur air liur.. dah, lap keyboard sket, malu kat orang. Haha :-D

Resepi yang ni untuk buat choux pastri je.. ataupun paf je.. nanti resepi krim kastard akan diupdate dalam bahagian 2 okey.. 
Tapi, jangan pening pulak, tulisan besor-besor kt bwh ni sbb nak bagi korang nampak dengan jelas.. sebab nak buat krim paf ni, memang complicated sket. Hehe..



Bahan Pastri Choux: 
  • 175 ml air
  • 75 g mentega/ marjerin
  • 110 g tepung gandum
  • 2 biji telur besar (dipukul sedikit)
  • 1/4 camt rata garam


Cara Penyediaan:
Panaskan ketuhar, suhu 200.
A) Menyediakan pastri choux:
-Cairkan mentega dan air atas api sederhana
-Apabila lemak telah cair, kuatkan api supaya bancuhan mendidih dengan cepat.


-Alihkan periuk daripada api, masukkan tepung. Kacau rata dgn segera hingga adunan menjadi doh lembut, licin dan tak melekat pada tepi periuk. Biarkan sejuk selama 5 minit.


-Masukkan telur sedikit demi sedikit sambil memukul (mengacau kuat) hingga semua telur habis.
Petua:
i)                   Untuk hasil yang lebih elok, lebih baik adunan dipukul antara selang memasukkan telur.
ii)                 Kalau adunan terlalu keras, tambah sedikit telur.
iii)               Konsistensi adunan lembut.


B)    Membakar paf
-Masukkan adunan pastri ke dalam beg aising dengan menggunakan tiub besar.

-Tekan dengan padat adunan yang sederhana besar untuk paf.


-Bakar pada tetingkat atas sehingga keemasan selama 20 atau 25 minit.



No comments:

Post a Comment