Sunday 19 October 2014

#Cream Puffs #SweetProject #Part5 #110714 (Bahagian 2: Inti Krim Kastard)

Seperti dijanjikan, kali ini saya akan kongsikan resepi dan cara nak buat inti krim kastard untuk cream puff. Apa tunggu lagi, jom serang dapur!!!! Hoy hoy ya hoiii!! 
:-D

Bahan-bahan yang diperlukan ialah:

  1. 60 g tepung kastard 
  2. 300 ml susu
  3. 70 g gula halus
  4. 1 biji kuning telur
  5. 1/2 camt esen vanila


Menyediakan inti krim kastard
i)                    Bancuhkan tepung kastard bersama sedikit susu hingga menjadi pes yang cair.

ii)                   Panaskan baki susu. Tapi, jgn didihkannya.


iii)                 Tuangkan susu suam ke dalam bancuhan tepung kastard sambil dikacau setiap masa.

iv)                 Bilaskan periuk, masukkan semula bancuhan tadi ke dlmnya.

v)                  Masak atas api perlahan dan terus mengacau hingga pekat, licin & mendidih perlahan utk memasukkan tepung.

vi)                 Tutup api, masukkan gula dan esen. Kacau rata.

vii)               Biarkan sejuk sedikit sebelum memasukkan kuning telur.

viii)              Kacau rata & biar mendidih perlahan-lahan semula.



      Menghidang krim paf

-Keluarkan pastri dari ketuhar, hiriskan slit di tepi setiap paf untuk utk melepaskan wapnya.




- Isikan krim kastard ke dalam setiap paf dgn menggunakan piping bag atau sudu.

 Dah siappp!! Inilah hasilnya: 



Selamat mencuba! 
^v^ 

No comments:

Post a Comment