Seperti dijanjikan, kali ini saya akan kongsikan resepi dan cara nak buat inti krim kastard untuk cream puff. Apa tunggu lagi, jom serang dapur!!!! Hoy hoy ya hoiii!!
:-D
Bahan-bahan yang diperlukan ialah:
- 60 g tepung kastard
- 300 ml susu
- 70 g gula halus
- 1 biji kuning telur
- 1/2 camt esen vanila
Menyediakan inti krim kastard
i)
Bancuhkan tepung kastard bersama sedikit susu
hingga menjadi pes yang cair.
ii)
Panaskan baki susu. Tapi, jgn didihkannya.
iii)
Tuangkan susu suam ke dalam bancuhan tepung
kastard sambil dikacau setiap masa.
iv)
Bilaskan periuk, masukkan semula bancuhan tadi
ke dlmnya.
v)
Masak atas api perlahan dan terus mengacau
hingga pekat, licin & mendidih perlahan utk memasukkan tepung.
vi)
Tutup api, masukkan gula dan esen. Kacau rata.
vii)
Biarkan sejuk sedikit sebelum memasukkan kuning
telur.
viii)
Kacau rata & biar mendidih perlahan-lahan
semula.
Menghidang krim paf
-Keluarkan pastri dari ketuhar,
hiriskan slit di tepi setiap paf untuk utk melepaskan wapnya.
- Isikan krim kastard ke dalam setiap
paf dgn menggunakan piping bag atau sudu.
No comments:
Post a Comment