Monday 27 October 2014

#SweetProject #Part8 #BiskutAiskrim #080814

Selamat pagi, good morning, sobahul khair, chou san, ohayo gozaimas semua.. 
Hari ni, nak share resepi Biskut Aiskrim.. nama je Biskut Aiskrim tapi tak guna aiskrim pun.. hehe.. 
Jom terjah! :-D

Bahan-bahannya:-
130 gm mentega
60 gm gula aising
*160 gm tepung gandum
*20 gm tepung jagung
*20 gm tepung kentang
*10 gm tepung kastard
*1/4 sudu teh serbuk penaik
20 gm serbuk badam

Topping:-
Coklat masakan yang dicairkan
Sugar hundred and thousand

Cara Membuat:-
1. Semua bahan yang bertanda * diayak bersama.
2. Pukul mentega dan gula sehingga kembang. Masukkan tepung dan serbuk badam. Gaul rata sehingga menjadi doh.
3. Canai doh dan terap dengan acuan aiskrim. Atur di atas loyang pembakar. Bakar pada suhu 180 darjah C. 
4. Keluarkan biskut dari ketuhar, celup hujung biskut dan tabur sugar hundred and thousand di atasnya. 


Selamat mencuba. 
^v^

No comments:

Post a Comment